Цагаан идээ, далайн гаралтай хүнсний бүтээгдэхүүнийг хэрэглэж заншаарай
Хүн бүр урт насалж, эрүүл энх амьдрахыг хүсдэг. Тэгвэл хүн төрөлхтний мөнхийн гэмээр энэ хүсэл мөрөөдлийг япончууд амьдрал ахуйдаа хэрэгжүүлж яваа гэвэл хэтрүүлэг болохгүй биз. Учир нь, дэлхийд хамгийн урт насалдаг улс орон бол япончууд. Тус улсад 100 насны босго давсан иргэдийн тоо бараг 37 мянга хүрсэн гэдгийг Япон улсын Эрүүл мэндийн яамнаас мэдээлсэн байдаг. Япончуудын өндөр наслалт зөвхөн идэвхтэй амьдралтай холбоотой төдийгүй, хоол хүнстэй холбоотой гэдгийг судлаачид онцолдог. Тиймээс энэ удаа өндөр настнууддаа зориулсан дараах зөвлөгөөг Хан-Уул дүүргийн нэгдсэн эмнэлгийн Хүүхдийн тасгийн эмч Д.Нарангэрэл хүргэж байна.
Өнөө үед ахмад настны хоолны асуудал дэлхийн өндөр хөгжилтэй улс орны эрдэмтэн судлаачдын анхаарлыг зүй ёсоор татаж байна. Дэлхийн олон оронд ахмад настанд зориулсан эмчилгээ-сувиллын чанартай хүнс, хоолны шинэ нэр төрөл, орчин үеийн технологийг боловсруулж баяжуулан хөгжүүлсээр байна. Ийм хоол нь биологийн идэвхт бодис, уураг, өөх тосоор баялаг, зөөлөн, зажлахад хялбар, шингэц сайтай, харьцангуй хямд үнэтэй байхаар үйлдвэрлэгдсэн байдаг. Гэтэл манай улсад ахмад настны хоолны асуудлыг шинжлэх ухааны үүднээс шийдвэрлэж чадаагүй, энэ чиглэлээр хийгдэж буй судалгаа, шинжилгээний ажил, санал санаачилга хангалтгүй байна. Ахмад настны хувьд, хоол тэжээл нь энергийн хувьд тэнцвэржсэн, түргэн боловсорч шингэх хоол хэрэглэж занших хэрэгтэй юм. Хамгийн гол нь хооллох зөв дэглэмийг баримтлах нь чухал. Энэ нь насны доройтол, цусны даралт, чихрийн шижин, таргалалт, хавдрын өвчин эмгэг зэргээс урьдчилан сэргийлэх нөхцөл болно.
АХМАД НАСТНУУД ЯМАР ХООЛ ХҮНС ХЭРЭГЛЭХ ВЭ?
С аминдэмээр баялаг хоол тогтмол хэрэглэх зайлшгүй шаардлагатай. Ингэснээр зүрх-судасны өвчин эмгэгээс сэргийлж чадна. Түүнчлэн кальци, кали, төмрийн агууламжтай хүнс хоолыг хэрэглэвэл зохино. Малын махны оронд загас, далайн гаралтай амьтны мах, түүнчлэн далайн байцааг хоолондоо түлхүү хэрэглэхийг эмч нар зөвлөдөг. Мөн эслэг ихтэй вандуй, шош, хүрэн манжин, байцаа зэрэг ногоо, алим, түүнчлэн арвайн гурил, хивэг, хар талх, хөх тарианы гурил, түүгээр хийсэн бүтээгдэхүүн, хөц будаа, шар будааг хоолондоо түлхүү хэрэглэх шаардлагатай. Ахмад настнуудын хоолны цэсэнд бараан мах, загас, ногооны шөл, дээр өгүүлсэн эслэг ихтэй бүтээгдэхүүн, сүү,төрөл бүрийн жимс, жимсгэнэ, тэдгээрээр бэлтгэсэн шүүс, компот, кисель, суфле, нухаш, тослог багатай аарц, бяслаг, тараг, йогурт зэрэг сүүн бүтээгдэхүүнийг тогтмол оруулах нь зүйтэй. Мөн долоо хоногт 2-3 ширхэг чанасан өндөг идэж байхыг зөвлөдөг. Ахмад настны хувьд өдөрт таваас доошгүй удаа бага хэмжээгээр хооллох, ингэхдээ хоолны нэр төрөл аль болох олон байхаар зохицуулах нь чухал.
ХАЛУУН НОГООТОЙ, ЧИХЭРЛЭГ ХООЛ ХЭРЭГЛЭХ ХЭРЭГГҮЙ
70 настай хүний нэг хоногт хэрэглэх хоолны хэмжээ 25-30 настай хүний хоногийн хоолны нормын 2/3-оос илүүгүй байдгийг судлаачид тогтоожээ. Иймд ахмад настан нэг дор хэт цадталаа хооллохгүй байхыг эмч нар зөвлөдөг. Ахмад насны хүмүүст нүүрс усыг аль болох хязгаартай хэрэглэхийг эмч мэргэжилтнүүд зөвлөж байна. Нүүрс ус ихтэй хүнс хоол (улаан буудайн нэг болон дээд гурил, түүгээр хийсэн бүтээгдэхүүн, сахар, чихэрлэг бүтээгдэхүүн г.м.) хэтрүүлж хэрэглэвэл организм дахь нүүрс усны төдийгүй липидийн бодисын солилцоо хямрахаас гадна хоол боловсруулах эрхтний хэвийн ажиллагаанд сөргөөр нөлөөлдөг. Харин гоймонгийн зүйл, шош, цагаан будаатай хоол, түүнчлэн улаан лууван, хурган чих, бууцай зэрэг ногоогоор хийсэн шанцайн зүйлийг хязгаартай хэрэглэх шаардлагатай. Ахмад настнууд чинжүү, повоор гэхчилэн халуун ногоо, ааг амттанг хоолондоо хэрэглэхгүй байх нь зүйтэй. Түүнчлэн согтууруулах ундааг ялангуяа шөнийн цагаар хэрэглэхгүй байх, давсалсан, дарсан ногоо, утсан загас, хиам зэрэг давслаг бүтээгдэхүүн, өөх тосны зүйл, хүчтэй хийжүүлсэн ундаа, квас зэргээс аль болох татгалзах хэрэгтэй.