Загасны мах:
Залуу сайхан, гөлгөр арьстай байя гэвэл загасны мах идэж байх тун сайн гэнэ. Загасны маханд арьсыг уян зөөлөн болгодог бодис байдаг. Япон эмэгтэйчүүд гөлгөр, цэвэрхэн арьстай байдаг нь үүнтэй холбоотой. Судлаачдын зөвлөснөөр өдөр бүр 100-200гр загасны мах идвэл нэг долоо хоногт нүүрний арьс мэдэгдэхүйц сайжирдаг гэнэ. Мөн бусад төрлийн мах ч нөлөөтэй.
Тахианы мах:
Арьсыг цайруулж, үсний өнгийг сэргээнэ. Тахианы махыг ойр ойрхон хэрэглэдэг эмэгтэйчүүд тамир тэнхээ сайтай байдаг байна. Учир нь тахианы маханд ядаргааг тайлдаг бодис бий. Тахианы маханд уураг амин хүчлүүд ихээр агуулагддаг тул хүний үс, арьс, хумсны эрүүл мэндэд ашигтай байдаг.
Гахайн мах:
Шингэц сайтай мах. Өөх нь амьтны гаралтай өөхтэй харьцуулахад царцдаггүй тул бие организмд хэрэгтэй. Гахайн мах ихэвчлэн хэрэглэдэг хүмүүсийн арьсны тослог нь тэнцвэртэй, үрчлээтэх нь бага, толигор байдаг. Эмч нар төмрийн дутагдалтай хүмүүст гахайн мах идэхийг зөвлөдөг. Гахайн маханд төмрийн агууламж өндөр байдаг. Зэрлэг гахайн элгийг элэгний өвчинд хэрэглэдэг гэдэг нь оргүй зүйл биш.
Үхрийн мах:
Үхрийн маханд их хэмжээний цайр агуулдаг болохоор тэр нь арьсны өөх тосыг тэнцвэртэй байлгаж, арьсны бодисын солилцоог ахиулж царайг тань гоё сайхан болгодог. Үхрийн махыг бөөрөнхий сонгинотой хольж идвэл нүд болон хамрын орчмын арьс улайхаас сэргийлж чадна.
|