Та яг л гадуур зардаг шиг, ресторанд хийдэг шиг амтат шаржигнуурт тахианы мөч идмээр байна уу? Тэгвэл заавал гадагшаа гарах хэрэггүй. Доорх жорыг ашиглан гэртээ өөрийн гараар шаржигнуурт тахианы махыг хийгээрэй.
-
Тахианы мөчийг угааж цэвэрлэнэ. Гаднах хальсийг нь авах хэрэггүй шүү. Тахианы мөчнөөс гадна тахианы далавч, гуя ч байсан болно. Угаасны дараа сальфитка ашиглан нойтон хэсгийг сайтар арчиж усыг шингээж аваарай. Ингээд нимбэгний шүүс, халуун чинжүү, улаан перц, давсыг сайтар хольж тахианы мөчийг эргүүлж тойруулж амтлаад 1-2 цаг битүү, сэрүүн орчинд байлгана.
-
Өндөг, сүүг хольж хийгээд өндөгний шар задартал сайн хольж хутгаарай. Автомат холигч ашиглаж болно.
-
Өөр задгай амсартай саванд гурил, нунтагласан сармис /чеснок/, сонгино, давс, халуун чинжүү, перц, паприка хийнэ.
-
Үүндээр талхны хатсан үйрмэг болон хүсвэл буталсан овъёос хийгээд сайтар хутгаж холиорой.
-
Ингээд тахианы мөчийг дээрх гуриланд хийж бүх талаар нь сайтар өнхрүүлнэ.
-
Дараа нь өндөг, сүүний холимог шингэнд бүхлээр нь дүрж авна.
-
Үүний дараа дахин талхны үйрмэгтэй гуриланд хийж өнхрүүлнэ.
-
Энэ мэтчилэн тахианы бүх махыг гурил, сүүний холимогоор бүрнэ.
-
Энэ хооронд ургамлын тосыг гал дээр сайтар халаасны дараа тахианы мөчийг хийж шарж эхлэнэ. Халуун тосонд амталсан тахианы мөчийг хийхэд шаржигнан буцална.
-
Ингээд шарах зуухны галын хэмийг багасгаж зөөлөн гал дээр тахианы махыг үе үе эргүүлж тойруулж шараарай. Улмаар тахианы мах гаднаасаа бор шаргал болж эхлэнэ.
-
Тахианы махыг болсны дараа тосноос гаргаад хуурай цаас, сальфитка зэргийг ашиглан тосыг сайтар шингээж аваарай. Ингээд л гэрийн аргаар хийсэн амтат шаржигнуур тахианы мөч бэлэн боллоо. Амтархан хооллоорой.